In overleg met de gemeente is besloten om het protest te verplaatsen naar het veel grotere Westerpark, meldt de organisatie op Twitter. Na de demonstratie om 14.00 uur in het park volgt een protestmars naar de Dam.

12 september om 14:00

De wooncrisis wordt steeds heftiger. Meer en meer Nederlanders zitten vast in hun onveilige of tochtige huis, kunnen de huur niet meer opbrengen, wonen gedwongen (weer) bij hun ouders of belanden op straat. Vastgoedcowboys en particuliere beleggers betalen nauwelijks belasting en kapen de laatste betaalbare woningen weg voor starters. De sloopkogel verdrijft arme mensen uit hun wijken. De afbraak van ons woonrecht is in volle gang.
De afgelopen kabinetten Rutte hebben deze crisis gierend uit de klauw laten lopen. Burgers snakken naar eerlijk en daadkrachtig beleid, maar voorlopig komt de politiek niet met de structurele oplossingen die nodig zijn. [1] Want we hebben een drastische maar simpele omslag nodig: Genoeg betaalbare huizen bouwen, de macht van investeerders beteugelen, grenzen stellen aan huurprijzen in de vrije sector en racisme en willekeur op de huurmarkt aanpakken. Dus moeten we ons woonrecht opeisen: alleen als we vanuit de samenleving de druk opvoeren en krijgen we oplossingen in plaats van zoethoudertjes.


En die druk komt er, want en groep jongeren is het zat en organiseert op 12 september om 14:00 het Woonprotest in Amsterdam, de eerste landelijke woondemonstratie in jaren. [2] Wij steunen ze van harte, en allerlei burgergroepen, vakbonden en politieke partijen doen mee. we voeren we al tijden campagne – en nu lijkt het tij eindelijk te keren. Al sinds de aankondiging maakt het Woonprotest overal de tongen los. Alle emotie en ellende van jarenlange wooncrisis komt tot uitbarsting. Dit Woonprotest wordt groot en dat is hard nodig. Kunnen we ook op jou rekenen?


IK BEN BIJ HET WOONPROTEST


Het falende woonbeleid van de kabinetten Rutte bleef tijdens de verkiezingsstrijd onderbelicht. De wooncrisis zou de schuld zijn van statushouders en linkse wethouders. Met holle slogans als ‘bouwen, bouwen, bouwen’ krijgen we geen echte oplossingen voor de groeiende tweedeling. Tegelijk zijn sinds maart zijn de huizenprijzen tot recordhoogte gestegen en blijven beleggers hele wijken opkopen om voorheen sociale huurwoningen vervolgens voor het drievoudige te verhuren.


Jouw actieve inzet hiervoor is hard nodig, meer dan ooit. Deze kolossale wooncrisis vraagt om een massale burgerbeweging die bevolkingsgroepen verbindt in plaats van verdeelt. Die rechtvaardig en daadkrachtig beleid opeist. Die niet stopt tot de politiek in actie komt. De beer is los. Na 12 september is er op 17 oktober al een volgende demonstratie gepland in Rotterdam en op 13 november op het Malieveld in Den Haag. [3]
Meer steden zullen volgen en het gesprek over nieuwe landelijke demonstraties loopt. Help je mee om het aankomende Woonprotest groot te maken en bouw je mee aan de beweging? Dat kan in je eigen buurt, als online activist. De organisatie zoekt ook nog vrijwilligers voor tijdens het protest. In dit overzicht op hun link.tree staat alles op een rijtje.


MAAK HET GROOT!
Onze volkshuisvesting was het fundament onder een solidaire, fatsoenlijke samenleving. Maar de kabinetten Rutte hebben ons woonrecht vakkundig afgebroken en verkocht aan de hoogste bieder. Tijd voor een grondige verbouwing van het woonbeleid.
Met strijdbare groet,
Arno van DeGoedeZaak

Contact met ons opnemen? Antwoord op deze mail of stuur een e-mail naar info@degoedezaak.org.